Symtom
Smärtar det när du tar djupa andetag är det ganska troligt att dina muskler kring bröstrygg och revben är påverkade. Symptomen kan beskrivas som en stickande känsla som sprider sig från ena lungan och över bröstet och ibland kan det kännas som att det hugger till.
Smärta vid andning kan bero på många olika saker och om du känner dig osäker på orsaken är det bästa att söka vård för dessa symtom. Många gånger uppstår denna typ av smärta när musklerna kring ryggrad och revben har blivit känsliga. En ökad känslighet i området kan i sin tur leda till ytterligare spänningar och mer smärta som förstärks vid inandning. Smärtan kan variera i intensitet från lätt till kraftig. Det kan upplevas väldigt obehagligt men vanligen är det ett besvär som kan rehabiliteras.
De två vanligaste åtgärderna vid rehabilitering är att jobba med variation av position samt träning. Själva variationen av den position du oftast befinner dig i är viktigare än positionen i sig självt. Att regelbundet alternera stående och sittande med rörelse ger en önskad genomblödning i muskulaturen. Träningen är viktig, dels för att du skall kunna stärka upp muskulaturen och därmed klara av större belastning och dels för att minska känsligheten för stress.
Boka tid för att få hjälp av en av våra terapeuter
Här hittar du mer information om ryggsmärta
Det är inte ovanligt med smärta i bröstryggen, till exempel mellan skulderbladen. Huggsmärta beror ofta på att dina muskler kring ryggkotor eller revben är påverkade.
Läs mer >>Smärtar det när du tar djupa andetag är det ganska troligt att dina muskler kring bröstrygg och revben är påverkade. Symptomen kan beskrivas som en stickande känsla som sprider sig från ena lungan…
Läs mer >>Ischiasnerven är en av kroppens största nerver som löper från nedre delen av ländryggen ner till fötterna. Ischias är benämningen på ett tillstånd som kan ge stark strålande smärta genom ischisasnerven.
Läs mer >>Rörelse är en viktig komponent för att tillfriskna och återhämta sig vid ryggsmärta. Här hittar du några ryggövningar som kan ge lindring. För en individanpassad rehabiliteringsplan rekommenderar vi att du träffar en vårdgivare.
Läs mer >>