Symtom
Kejsarsnitt är en förlossningsmetod som används då vaginal förlossning av någon anledning inte är möjlig eller ej är önskad av kvinnan som ska föda. Kejsarsnitt utförs på en operationssal där en läkare gör ett snitt i magen och livmodern och lyfter ut barnet. I Sverige föds ungefär vart sjätte barn med kejsarsnitt.
Olika varianter av kejsarsnitt
Ett planerat kejsarsnitt är precis som det låter, bestämt i förväg. Då vet du alltså innan förlossningen att barnet kommer att födas med kejsarsnitt och du får en tid för operation. Det finns flera olika orsaker till att man väljer att planera ett kejsarsnitt. En av dem kan till exempel vara att barnet ligger med stjärten nedåt i livmodern, så kallad sätesbjudning och man har inte lyckats “vända barnet”. En annan orsak kan vara förlossningsrädsla. Man räknar med att drygt var tionde kvinna är förlossningsrädd och att cirka hälften av dessa önskar kejsarsnitt. På vissa sjukhus finns team bestående av barnmorska, läkare och kurator som stöttar kvinnor med förlossningsrädsla.
Ett akut kejsarsnitt liknar ett planerat kejsarsnitt med undantag för att förlossningen startat som en vaginal förlossning men att det uppstår problem. En förlossning som drar ut väldigt mycket på tiden eller värkar som inte är effektiva kan vara orsaker till ett akut kejsarsnitt.
Kejsarsnitt – så går operationen till
Kejsarsnitt utförs på en operationsavdelning. Ingreppet tar vanligtvis mellan 30 minuter och en timme och det kan vara flera läkare, barnmorskor och vårdpersonal med i rummet. När barnet är fött ges ett läkemedel för att livmodern ska dra ihop sig innan operationssåret sys igen. Efter operationen kommer du till en uppvakningsavdelning, en förlossningsavdelning eller direkt till BB, rutinerna varierar mellan olika sjukhus. Om du varit inställd på att föda vaginalt och behövt göra ett akut kejsarsnitt är det vanligt att prata igenom kejsarsnittet med en barnmorska eller läkare innan du åker hem.
Träning efter kejsarsnitt
Såret efter kejsarsnittet börjar läka direkt men du bör undvika tunga lyft de första veckorna. Man brukar säga att man inte ska lyfta tyngre än sitt barns vikt för att minimera risken för att stygnen ska gå upp.
Bäckenbottenträning, dvs knipövningar, är även för dig som “snittats” då tyngden och trycket från bebisen och magens övriga innehåll sträckt ut bäckenbotten under graviditeten. Knipövningarna går bra att göra redan några dagar efter förlossningen men du bör vänta med annan träning. Efter 6-8 veckor kan du anses vara färdigläkt men det är inte synonymt med att du kan gå tillbaka till den träningsnivå du hade innan du blev gravid. Även om kroppen känns bra och barnmorskan gett dig ok på efterkontrollen kan du behöva ta det varsamt. Ditt ärr kan vara fint läkt på utsidan men det tar tid innan allting är så hållfast som det ska vara. Det har ju också gått en tid sedan du tränade normalt så du bör öka din frekvens och intensitet successivt. Våra terapeuter hjälper dig gärna med alla funderingar kring återgång till träning efter kejsarsnitt.
Nina och Johanna – Hammarby Sjöstad, Stockholm, Ninni- Karlskrona,
Källor
Vårdguiden 1177
Bakingbabies.se
ds.se
Elenore Schmidt
Marknads- och Kommunikationsansvarig
Vad är en diastas? Diastas, eller rectusdiastas, är den medicinska termen för muskeldelning som är mycket vanligt under en graviditet. En tredjedel av alla kvinnor har kvar en magmuskeldelning efter en förlossning.
Läs mer >>Bålkontroll och styrka i de djupare magmusklerna samt bäckenbotten kan minska många olika besvär. Träning av dessa muskler är viktig både i vardagen och vid träningsaktiviteter.
Läs mer >>Vår bäckenbottenmuskulatur är väldigt viktigt för oss på flera olika sätt. Här kan du läsa om vad problem med spända bäckenbottenmuskler kan leda till och på vilket sätt vi kan hjälpa dig med…
Läs mer >>Intensiv smärta är det mest påtagliga symtomet vid endometrios som är en inflammatorisk sjukdom som drabbar 10% av alla kvinnor. Många upplever brister i kunskap kring sjukdomen inom vården. och patienterna känner sig…
Läs mer >>Prolaps är ett samlingsbegrepp för att något “fallit nedåt” och det beskrivs ofta som ett tryck nedåt bäckenbotten, en tyngdkänsla eller en svaghet i slidan. Många kvinnor återhämtar sig bra från detta besvär…
Läs mer >>Det finns många olika sätt att se på besvär efter en förlossning. Vad anses vara förväntat, skadligt eller störande? Vilka besvär är normala och en del av läkningen och vilka skador bör behandlas?…
Läs mer >>Urininkontinens är ett vanligt förekommande besvär och det innebär att det ofrivilligt läcker urin mellan toalettbesöken. Och vid avföringsinkontinens läcker avföring och/eller gaser ut utan att du kan förhindra det. Bägge tillstånden kan…
Läs mer >>Kejsarsnitt är en förlossningsmetod som används då vaginal förlossning av någon anledning inte är möjlig eller ej är önskad av kvinnan som ska föda. Kejsarsnitt utförs på en operationssal där en läkare gör…
Läs mer >>Klimakteriet eller övergångsåldern inträffar vid 50 årsåldern och är den tid i livet då äggstockarnas funktion minskar, mensen upphör och hormonbalansen i kroppen förändras. Det är en naturlig del av åldrandet och det…
Läs mer >>Graviditetsrelaterad bäckensmärta och/eller fogsmärta är ett vanligt förekommande besvär. Man uppskattar att upp till hälften av alla gravida drabbas av smärta kring sitt bäcken.
Läs mer >>