Symtom
Urininkontinens är ett vanligt förekommande besvär och det innebär att det ofrivilligt läcker urin mellan toalettbesöken. Och vid avföringsinkontinens läcker avföring och/eller gaser ut utan att du kan förhindra det. Bägge tillstånden kan bero på många olika saker och medför betydande lidande för individen.
Urintömning – hur fungerar det?
Urinvägarna består av urinblåsan, urinledarna och urinröret. Urinblåsan fungerar både som en behållare för den urin som bildas och som en pump när blåsan ska tömmas. När urinblåsan är lagom utspänd av urin skickas nervimpulser till hjärnan och du känner dig kissnödig. Mellan toalettbesöken är det lågt tryck inne i urinblåsan och högre i urinröret. Urinen rinner ut när trycket i urinblåsan blir högre än trycket i urinröret. Vid inkontinens får man, av olika orsaker, svårt att ”hålla sig” när trycket är högt i urinblåsan.
Symtom och olika typer av urininkontinens
Urininkontinens är vanligare hos dig som fött barn än hos andra kvinnor då den uttänjning som graviditet och förlossning orsakar i bäckenbotten kan ge upphov till ansträngningsinkontinens. Den första tiden efter förlossningen kan det vara svårt att knipa med musklerna i bäckenbotten och det kan läcka urin när du anstränger dig. Men med träning, så kallade knipövningar, kan bäckenbottenmuskulaturen återfå sin funktion. Besvär som finns kvar längre kan dock behöva utredas. Urininkontinens kan också vara ärftligt eller orsakas av ålder, vikt, hysterektomi m.m
Vid urininkontinens är det vanligt att ha ett eller flera av följande symtom:
De vanligaste typerna av urininkontinens är:
Ansträngningsinkontinens innebär att du har svårt att hålla tätt när trycket i magen och urinblåsan blir för högt, till exempel när du hostar till. Trängningsinkontinens innebär att du läcker när du plötsligt känner dig kissnödig. Det är vanligt att ha en blandning av trängningsinkontinens och ansträngningsinkontinens. Det kallas för blandinkontinens. Överrinningsinkontinens innebär att du har svårt att tömma blåsan helt.
Vad kan jag göra själv om jag har urininkontinens?
Det finns några saker som kan vara bra att känna till för dig som har urininkontinens. Ta till exempel god tid på dig när du kissar då de känsliga ”kissreflexerna” kan påverkas vid stress. Reflexerna kan också påverkas om du håller dig för länge, eller om du kissar ofta, ”för säkerhets skull”. Om du känner dig obekväm inför ett eventuellt läckage vid sex så är det ett bra tips att kissa innan.
Våra terapeuter med kunskap inom kvinnohälsa är:
Nina och Johanna– Hammarby Sjöstad, Stockholm, Ninni- Karlskrona,
Avföringsinkontinens
Ändtarmen är den sista delen i mag/tarm-kanalen och fungerar som en behållare där avföringen kan lagras tills du går på toaletten. Två muskler gör att avföringen stannar i ändtarmen, den inre ringmuskeln och den yttre ringmuskeln. Dessa muskler, de så kallade slutmusklerna, kan ibland skadas i samband med en förlossning. Denna skada kallas sfinkterruptur. Se förlossningsskador. Orsaken till besvär med avföringsläckage är alltså ofta muskelskador men det kan också vara en brist på balans mellan olika system, som orsakar en förlust av förmågan att hålla tätt eller skilja mellan avföring och gaser.
Besvär som berör tarmen kan delas in i läckage, tömningsbesvär och smärta och uppemot 90% som drabbas utvecklar sina besvär efter 40 års ålder. Avföringsläckage är ett begrepp som täcker även förhållandevis små besvär och det delas upp i fast- och lös avföring eller gaser.
Livskvalitet och rätten till god vård
Alla former av läckage kan ha stor påverkan på livskvaliteten och den psykiska hälsan. Då man vet att majoriteten av kvinnor som drabbas inte söker hjälp, på grund av att besvären är mycket stigmatiserade, är det svårt att veta hur stort problemet verkligen är. Behandlingen av dessa kvinnor handlar också om att bejaka rätten att få må bra och återfå livskvalitet och möjlighet till fysiskt aktivitet.
Bäckenbottenträning kan minska eller bota besvär med läckage
I ditt bäcken finns flera lager med muskler och bindväv som bildar en böjlig bottenplatta som kallas bäckenbotten. Din bäckenbotten ger stöd åt ändtarmen, slidan och urinröret så att du kan hålla tätt. Regelbunden bäckenbottenträning och fysisk aktivitet kan hjälpa dig som har besvär med inkontinens av olika slag. Träningen kallas ibland knipövningar. Om dina inkontinensbesvär inte har blivit bättre efter sex månaders bäckenbottenträning kan du behöva utredas för ett operativt ingrepp. Operation rekommenderas helst efter avslutat barnafödande och där allmäntillstånd tillåter kirurgi.
Vilken hjälp kan vi på Access Rehab erbjuda dig?
Våra terapeuter hjälper dig att bibehålla eller återfå kontroll av mag-och bäckenbottenmuskulatur för belastning vid såväl vardagsaktiviteter som olika träningsaktiviteter. För gärna dagbok över hur mycket du dricker/kissar (tidpunkter) och läcker under ett dygn. Det underlättar för våra terapeuter för att skapa sig en bild av din situation.
Läs mer om vilken typ av hjälp vi erbjuder.
Källor
1177 Vårdguiden
Bäckenbotten och förlossningsskador – handbok för barnmorskor. Olsson, Lind, Rotstein och Fernando
Internetmedicin.se
Elenore Schmidt
Marknads- och Kommunikationsansvarig
Vad är en diastas? Diastas, eller rectusdiastas, är den medicinska termen för muskeldelning som är mycket vanligt under en graviditet. En tredjedel av alla kvinnor har kvar en magmuskeldelning efter en förlossning.
Läs mer >>Bålkontroll och styrka i de djupare magmusklerna samt bäckenbotten kan minska många olika besvär. Träning av dessa muskler är viktig både i vardagen och vid träningsaktiviteter.
Läs mer >>Vår bäckenbottenmuskulatur är väldigt viktigt för oss på flera olika sätt. Här kan du läsa om vad problem med spända bäckenbottenmuskler kan leda till och på vilket sätt vi kan hjälpa dig med…
Läs mer >>Intensiv smärta är det mest påtagliga symtomet vid endometrios som är en inflammatorisk sjukdom som drabbar 10% av alla kvinnor. Många upplever brister i kunskap kring sjukdomen inom vården. och patienterna känner sig…
Läs mer >>Prolaps är ett samlingsbegrepp för att något “fallit nedåt” och det beskrivs ofta som ett tryck nedåt bäckenbotten, en tyngdkänsla eller en svaghet i slidan. Många kvinnor återhämtar sig bra från detta besvär…
Läs mer >>Det finns många olika sätt att se på besvär efter en förlossning. Vad anses vara förväntat, skadligt eller störande? Vilka besvär är normala och en del av läkningen och vilka skador bör behandlas?…
Läs mer >>Urininkontinens är ett vanligt förekommande besvär och det innebär att det ofrivilligt läcker urin mellan toalettbesöken. Och vid avföringsinkontinens läcker avföring och/eller gaser ut utan att du kan förhindra det. Bägge tillstånden kan…
Läs mer >>Kejsarsnitt är en förlossningsmetod som används då vaginal förlossning av någon anledning inte är möjlig eller ej är önskad av kvinnan som ska föda. Kejsarsnitt utförs på en operationssal där en läkare gör…
Läs mer >>Klimakteriet eller övergångsåldern inträffar vid 50 årsåldern och är den tid i livet då äggstockarnas funktion minskar, mensen upphör och hormonbalansen i kroppen förändras. Det är en naturlig del av åldrandet och det…
Läs mer >>Graviditetsrelaterad bäckensmärta och/eller fogsmärta är ett vanligt förekommande besvär. Man uppskattar att upp till hälften av alla gravida drabbas av smärta kring sitt bäcken.
Läs mer >>