Symtom
Graviditetsrelaterad bäckensmärta och/eller fogsmärta är ett vanligt förekommande besvär. Man uppskattar att upp till hälften av alla gravida drabbas av smärta kring sitt bäcken.
Bäckensmärta vid graviditet är ofta en direkt orsak till kroppens förberedelse för att förlösa ett barn. Debuten för smärtan brukar oftast inträda mellan vecka 12 och 24 och mest troligt beror smärtan på att lederna i bäckenet blir rörligare av hormonet relaxin och progesteron. Att det kan leda till smärta, tror man beror på att påfrestningen på stödjevävnaden kring lederna blir högre än normalt. Det har även att göra med att kroppens tyngdpunkt förändras och därför belastas leder och muskler annorlunda. Det är helt normalt och en “superfunktion hos kroppen” som förbereder sig på att föda barn.
Symtom
Vid denna typ av smärta kan du uppleva ett eller flera av följande besvär. Dessa symtom kan uppkomma vid långvarigt stående, gång eller sittande.
Ibland förekommer även smärta i ländrygg och/-eller bröstrygg samtidigt som ovanstående symtom.
Prognos
Det finns en stor variation, från kvinna till kvinna, i hur smärtan utvecklar sig under graviditeten. Många har mer smärta under sin andra graviditet jämfört med den första medan vissa upplever det tvärtom. Flertalet har kvar smärtan genom hela graviditeten medan andra endast har smärta under några veckor eller av och till.
Efter förlossningen är det också olika. För en del kvarstår smärtan medan andra blir helt smärtfria. I de allra flesta fall försvinner smärtan helt inom det första halvåret, oavsett behandling eller inte. Men ibland behöver man hjälp med ett individanpassat träningsupplägg efter förlossningen för att bli av med sin smärta.
Vad kan jag göra själv?
Rent generellt kan man säga att om något du gör är smärtsamt ska du, i den mån det går, försöka undvika att göra det. Om smärtan aktiveras kan det ta lite tid innan den lugnar ner sig igen. Fundera över vad det är som triggar din smärta och involvera din partner, eller andra närstående, i de dagliga sysslorna som du behöver hjälp med att utföra. Har du ett belastande arbete så kan även en sjukskrivning vara aktuell.
Lättare träning hjälper ofta mot gravidrelaterad smärta då starka muskler runt om kan avlasta bäckenet. Det är också bra att röra på sig eftersom rörelse ökar blodcirkulationen men försök att hålla ett långsamt tempo. Om du promenerar, gå då med korta steg, se till att ha bra skor och ta hellre en kort lugn promenad än en lång i raskt tempo.
Om du upplever besvär när du sitter kan det hjälpa att ha stöd i svanken , speciellt om du sitter ned långa stunder. En kudde mellan knän och underben kan också avlasta i liggande ställning, på natten. För övrigt är det bra att undvika tyngre lyft.
För hjälp med bedömning, behandling och träning av din bäckensmärta kontakta gärna någon av våra kvinnohälsoterapeuter:
Nina och Johanna – Hammarby Sjöstad
Källor:
Vad är en diastas? Diastas, eller rectusdiastas, är den medicinska termen för muskeldelning som är mycket vanligt under en graviditet. En tredjedel av alla kvinnor har kvar en magmuskeldelning efter en förlossning.
Läs mer >>Bålkontroll och styrka i de djupare magmusklerna samt bäckenbotten kan minska många olika besvär. Träning av dessa muskler är viktig både i vardagen och vid träningsaktiviteter.
Läs mer >>Vår bäckenbottenmuskulatur är väldigt viktigt för oss på flera olika sätt. Här kan du läsa om vad problem med spända bäckenbottenmuskler kan leda till och på vilket sätt vi kan hjälpa dig med…
Läs mer >>Intensiv smärta är det mest påtagliga symtomet vid endometrios som är en inflammatorisk sjukdom som drabbar 10% av alla kvinnor. Många upplever brister i kunskap kring sjukdomen inom vården. och patienterna känner sig…
Läs mer >>Prolaps är ett samlingsbegrepp för att något “fallit nedåt” och det beskrivs ofta som ett tryck nedåt bäckenbotten, en tyngdkänsla eller en svaghet i slidan. Många kvinnor återhämtar sig bra från detta besvär…
Läs mer >>Det finns många olika sätt att se på besvär efter en förlossning. Vad anses vara förväntat, skadligt eller störande? Vilka besvär är normala och en del av läkningen och vilka skador bör behandlas?…
Läs mer >>Urininkontinens är ett vanligt förekommande besvär och det innebär att det ofrivilligt läcker urin mellan toalettbesöken. Och vid avföringsinkontinens läcker avföring och/eller gaser ut utan att du kan förhindra det. Bägge tillstånden kan…
Läs mer >>Kejsarsnitt är en förlossningsmetod som används då vaginal förlossning av någon anledning inte är möjlig eller ej är önskad av kvinnan som ska föda. Kejsarsnitt utförs på en operationssal där en läkare gör…
Läs mer >>Klimakteriet eller övergångsåldern inträffar vid 50 årsåldern och är den tid i livet då äggstockarnas funktion minskar, mensen upphör och hormonbalansen i kroppen förändras. Det är en naturlig del av åldrandet och det…
Läs mer >>Graviditetsrelaterad bäckensmärta och/eller fogsmärta är ett vanligt förekommande besvär. Man uppskattar att upp till hälften av alla gravida drabbas av smärta kring sitt bäcken.
Läs mer >>