Stäng

Symtom

<< Kvinnohälsa

Endometrios

Intensiv smärta är det mest påtagliga symtomet vid endometrios som är en inflammatorisk sjukdom som drabbar 10% av alla kvinnor. Många upplever brister i kunskap kring sjukdomen inom vården. och patienterna känner sig svikna och missförstådda. 50% av dem som drabbas uppger att besvären också påverkar deras arbetsprestation. Här kan du läsa mer om vad endometrios innebär och hur vi på Access Rehab kan hjälpa dig som lider av denna sjukdom.

Endometrios innebär att de celler som normalt finns i livmoderslemhinnan (endometrieceller) bildas och växer i andra områden än livmoderhålan. Den livmoderliknande vävnad som då bildas triggar igång en inflammation från den omkringliggande vävnaden på grund av att den inte hör hemma där. Denna inflammation skapar sedan i sin tur vanligtvis ärrvävnad, cystor och sammanväxningar i äggstockar, bukhålan eller på tarmarna. Med det finns fall då man även hittat endometrieceller i diafragma, hjärta och lungor. 

Smärta är det mest påtagliga symtomet vid endometrios som oftast börjar vid mensdebuten. Hormonerna vid ägglossning triggar igång en blödning där den avvikande vävnaden finns, vilket är en av orsakerna till den ofta mycket intensiva smärtan som kan stråla ut i rygg, underliv och ben. Oftast börjar smärtan några dagar innan mensstart och kulminerar under dag 2-3 av menstruationen, varvid  smärtlindrande behandling är vanligt förekommande. 

Vid menopaus upphör oftast symtomen utom i de fall där en centraliserad sensitisering uppstått. Det vill säga att smärtan har blivit ett normaltillstånd i nervsystemet trots att det inte finns något som längre orsakar smärtan.

Symtom vid endometrios

  • Mycket smärtsamma menstruationer (sängliggande, hemma från jobb/skola, migrän). Viktigt att poängtera att detta inte är normalt.
  • Smärta vid ägglossning.
  • Svårlokaliserad smärta i magen, ljumskarna, höfterna och benen.
  • Djup samlagssmärta för ca 80% med sjukdomen. Smärtan kan komma en stund efter penetrationen och kan även upplevas i magen.
  • IBS-liknande symtom (diarréer och tarmtömningsproblem).
  • Infertilitet. Endometrios förekommer hos 40% av de kvinnor som söker hjälp för infertilitet.

Diagnos och behandling

Endometrios diagnosticeras genom anamnes och symptombilden i kombination med vaginal ultraljudsundersökning och MR. Det är dock vanligt att ärrvävnaden inte upptäcks via bild-diagnostiken. I vissa fall kan titthålskirurgi krävas, oftast i samband med infertilitet eller när patienten inte blir smärtlindrad av medicinering. 

Vanligtvis avlägsnas också vävnaden i samband med det ingreppet. Efter att ärrvävnaden har opererats bort blir vissa personer helt smärtfria. Andra märker ingen skillnad. Det är också vanligt att smärtan återkommer efter ca 5 år för dem som inledningsvis blev smärtfria.

Endometrios förvärras av hormonet östrogen. Det finns läkemedelsbehandling såsom p-piller, p-stav eller liknande som kan minska östrogenet i kroppen och som gör att du slutar få ägglossning och mens. Helst ska du bli helt blödningsfri och på så sätt minska spridning av endometrioscellerna.

Många upplever brister i kunskap kring endometrios inom vården. Ibland upptäcks inte sjukdomen trots upprepade läkarbesök och patienterna känner sig svikna och missförstådda. Men i vissa större städer bildas nu endometriosteam där flera olika kompetenser inom vården samarbetar för att ge bästa möjliga vård till denna patientgrupp.  För att undvika flera års lidande bör man söka hjälp tidigt vid symtom och fortsätta tills man hittar en läkare som har rätt kompetens för just den här sjukdomen. 

Våra terapeuter med kunskap inom kvinnohälsa är:
Nina och Johanna Hammarby Sjöstad, Stockholm,  Ninni- Karlskrona,

Smärtlindring vid endometrios

  • Antiinflammatorisk medicin  – biverkningar förekommer
  • Preventivmedel – biverkningar förekommer 
  • Tens – lindring för stunden -ger inga biverkningar (en del använder tens vid träning)
  • Akupunktur – lindring för stunden -ger inga biverkningar
  • Träning/fysisk aktivitet – ger ökat välbefinnande 
  • Hormoner för att åstadkomma blödningsfrihet

Vad kan vi på Access Rehab erbjuda dig som patient?

  • Se, lyssna och bekräfta din situation och smärta.
  • Erbjuda ökad kunskap för att bland annat minska oro. Kroppskännedom, sjukdom och smärtlindring.
  • Vid svåra smärttillstånd kan vi hjälpa till med andningsövningar som kan ha en lugnande effekt. 
  • Individualiserade träningsprogram för att öka hjärtfrekvens och välbefinnande.  Bäckenbottenträning och enklare styrketräning, 8-10 minuter om dagen kan räcka vid mycket svår smärta. 

Mer om vår behandling här

Källor:
The Women’s Health podcast – Dr Sarrell – What is Endometriosis?
Vulva Values Pod – Endometrios
Region Dalarna
1177 Vårdguiden

 


Författare:

Elenore Schmidt

Marknads- och Kommunikationsansvarig

elenore@accessrehab.se

 

 

 

 

 

 

  • Diastas

    Vad är en diastas? Diastas, eller rectusdiastas, är den medicinska termen för muskeldelning som är mycket vanligt under en graviditet. En tredjedel av alla kvinnor har kvar en magmuskeldelning efter en förlossning.

    Läs mer >>
  • Svag bäckenbotten

    Bålkontroll och styrka i de djupare magmusklerna samt bäckenbotten kan minska många olika besvär. Träning av dessa muskler är viktig både i vardagen och vid träningsaktiviteter.

    Läs mer >>
  • Spänd bäckenbotten

    Vår bäckenbottenmuskulatur är väldigt viktigt för oss på flera olika sätt. Här kan du läsa om vad problem med spända bäckenbottenmuskler kan leda till och på vilket sätt vi kan hjälpa dig med…

    Läs mer >>
  • Endometrios

    Intensiv smärta är det mest påtagliga symtomet vid endometrios som är en inflammatorisk sjukdom som drabbar 10% av alla kvinnor. Många upplever brister i kunskap kring sjukdomen inom vården. och patienterna känner sig…

    Läs mer >>
  • Framfall

    Prolaps är ett samlingsbegrepp för att något “fallit nedåt” och det beskrivs ofta som ett tryck nedåt bäckenbotten, en tyngdkänsla eller en svaghet i slidan. Många kvinnor återhämtar sig bra från detta besvär…

    Läs mer >>
  • Förlossningsskador

    Det finns många olika sätt att se på besvär efter en förlossning. Vad anses vara förväntat, skadligt eller störande? Vilka besvär är normala och en del av läkningen och vilka skador bör behandlas?…

    Läs mer >>
  • Inkontinens

    Urininkontinens är ett vanligt förekommande besvär och det innebär att det ofrivilligt läcker urin mellan toalettbesöken. Och vid avföringsinkontinens läcker avföring och/eller gaser ut utan att du kan förhindra det. Bägge tillstånden kan…

    Läs mer >>
  • Kejsarsnitt

    Kejsarsnitt är en förlossningsmetod som används då vaginal förlossning av någon anledning inte är möjlig eller ej är önskad av kvinnan som ska föda. Kejsarsnitt utförs på en operationssal där en läkare gör…

    Läs mer >>
  • Klimakteriebesvär

    Klimakteriet eller övergångsåldern inträffar vid 50 årsåldern och är den tid i livet då äggstockarnas funktion minskar, mensen upphör och hormonbalansen i kroppen förändras. Det är en naturlig del av åldrandet och det…

    Läs mer >>
  • Bäckensmärta under och efter graviditet

    Graviditetsrelaterad bäckensmärta och/eller fogsmärta är ett vanligt förekommande besvär. Man uppskattar att upp till hälften av alla gravida drabbas av smärta kring sitt bäcken.

    Läs mer >>