Access Rehab
På Access Rehab arbetar skickliga kiropraktorer med stor kunskap och erfarenhet. En stor fördel med vår klinik är att vi nästintill alltid kan erbjuda dig en besökstid under samma dag som du kontaktat oss, samt att vi har öppet även under kvällar och helger.
Vi lägger stor vikt vid att erbjuda snabb hjälp. Upplever du problematik och smärta ska du absolut inte behöva vänta längre än vad som är nödvändigt. Vårt team av kiropraktorer besitter specialkunskap inom behandling av både tillfälliga och långvariga besvär. På Access Rehab får du hjälp att behandla dina muskuloskeletala besvär.
Kiropraktik används främst vid behandling av stela eller ömmande leder och du bör kontakta en kiropraktor för behandling om du exempelvis har ont i ryggen eller känner dig stel och har ont i axlar och rygg. Vi hjälper dig att hitta orsaken till den smärta som du upplever, samt att utforma en behandlingsplan som passar dig utefter dina behov.
Men innan vi sätter igång med någon slags behandling kommer en grundlig undersökning att genomföras där vi diskuterar igenom dina besvär och din hälsa. Vi behandlar både muskler och leder, vilket leder till bättre funktion och ökad rörlighet i hela din kropp.
Som kiropraktor arbetar man framförallt med händerna med en rad manuella behandlingsformer att ta till. En vanlig metod som brukar användas är en s.k. kiropraktisk justering, vilket innebär att en kiropraktor varsamt tänjer ut leden lite längre än vad man klarar av att göra på egen hand. Därefter ges ett hastigt tryck med händerna för att rörligheten i leden ska återställas.
Andra behandlingsmetoder som ofta används är massage och stretching av problematiska leder och muskler. Tack vare en kiropraktisk behandling är det möjligt att du snabbare kommer att kunna återgå till arbetet efter en sjukskrivning.
Vår eminenta personalstyrka består av naprapater, kiropraktorer, sjukgymnaster, idrottsmassörer samt personliga tränare och vi arbetar i team för att kunna ge dig bästa möjliga hjälp utefter det behov som du har. Ihop har vi lång erfarenhet i att diagnostisera, behandla, rehabilitera samt förebygga idrottsskador och arbetsrelaterade besvär.
Access Rehab finns att besöka i Hammarby Sjöstad. Ta kontakt med oss för personlig rådgivning och vidare information angående våra behandlingar. Vi besvarar eventuella frågor och berättar gärna mer om vår verksamhet. Hjärtligt välkommen till oss på Access Rehab!
En kiropraktor är en legitimerad behandlare som erbjuder specialistkompetens inom de områden som berör kroppens leder och rörelsefunktioner. Kiropraktorn använder sina händer som redskap för att behandla sin patients åkommor och smärttillstånd. Arbetssättet kallas manuell behandling och är på sätt och vis vad kiropraktorn är mest känd för. Den allmänna uppfattningen är att kiropraktorn “knäcker” kroppen för att lösa upp spänningar, vilket också stämmer till viss del.
Det är dock inte den enda metoden och det är heller inget som kiropraktorn är ensam om. Kiropraktorn har gemensamt med flera av de närliggande yrkesgrupperna som arbetar med manuella behandlingar att de använder sig både av ledkorrigering- och manipulering samt massage av mjukdelar.
Svenska kiropraktorhögskolan utbildar kiropraktorer i Stockholm. Utbildningen sker via ett privat lärosäte som står under översyn från statliga kvalitetskontroller. Lärosätet är en specialiserad högskola och är ensam i Sverige om att ha examensrätt för kiropraktorer.
Utbildningen är fem års heltidsstudier. Efter slutförda studier behövs sedan ett års praktiktjänstgöring med kiropraktikuppgifter. När samtliga av dessa steg är uppfyllda går det att ansöka och beviljas en legitimation från Socialstyrelsen.
Kiropraktorn tar emot patienter med smärta i muskler och leder, exempelvis i axlar, rygg och nacke samt tillhörande smärttillstånd. Exempel på sådana kan vara olika typer av låsningar och domningar i kroppen. En av de vanligaste följderna av låsningar i nacke och axlar är huvudvärk. Det gör att huvudvärk är en vanlig sökorsak till en kiropraktor, men behandlingen kan omfatta mycket mer än så.
Genom sin kunskap om kroppens mekanismer och sambandskopplingar arbetar kiropraktorn även med att finna den utlösande orsaken till åkomman. Med hjälp av de insikterna kan ett helomfattande behandlingsupplägg göras, inte bara för att rehabilitera, utan också för att förebygga framtida besvär.
I praktiken kan ett behandlingsexempel illustreras som en patient som söker kiropraktor för smärttillstånd eller obehag i en del av kroppen. Kiropraktorn identifierar en snedställning eller låsning i rörelseapparaten eller i ett stödjeorgan. Den del av kroppen som behandlas behöver inte nödvändigtvis vara beläget i direkt anslutning till smärtområdet. Istället kan det vara en dominoeffekt av påverkan genom flera delar av kroppen. Att avhjälpa smärtan är endast första steget, genom inventering av patientens livssituation eftersöks den utlösande orsaken.
Det kan återfinnas i patientens vardagsliv eller arbetsförhållande. Sittställning, sovställning och/eller arbetsställning kan var och en för sig eller gemensamt vara orsaken till smärtan. Kiropraktorn ger därefter rådgivning om förändrad arbetsergonomi eller vägledning till rörelseaktivering som lindrar och förebygger besvären.
Likheterna är långt många fler än skillnaderna mellan naprapaten och kiropraktorn. Trots att det är två olika yrken med egna utbildningar och legitimationer är behandlingen i stort sett densamma. Det är inte ovanligt att naprapaten och kiropraktorn arbetar tillsammans både på samma mottagning och med samma patienter. Därför går det att likställa naprapater och kiropraktorer som grupp. På individnivå kan skillnaderna bli tydligare.
Det kan gälla olika specialiseringar eller erfarenhetsbas som särskiljer enskilda behandlare åt. Detta är dock lika sant mellan de två yrkena som inom den egna yrkesgruppen. Behandlaren, oavsett om det är en kiropraktor eller naprapat, kan vara särskilt skicklig med triggerpunkter, nåltekniker eller exempelvis elektroterapi. Vilken yrkeskategori du möter vid en mottagning är därför mer beroende av vilka behandlare som finns att tillgå än vad deras titel är.
Det är vanligt för kiropraktorer att arbeta i privata mottagningar, antingen enskilt eller tillsammans med andra yrkesgrupper på en samlad mottagning. Priserna kan därför variera mellan cirka 500-800 kr med lokala avvikelser beroende på behandling och prislista.
Kiropraktik i sjukvårdande och rehabiliterande syfte kan omfattas av patientavgift till grund för högkostnadsskydd. Detta är under förutsättning att den mottagning du besöker har avtal om sjukvård med din region.
Flera av de större försäkringsbolagen medger kostnader för kiropraktik i sina privata sjukvårdsförsäkringar, därför är det en god idé att undersöka din möjlighet att finansiera eller subventionera ditt besök genom din försäkring om inga andra bidrag är tillämpliga.
Om din kiropraktorskontakt har ett friskvårdande syfte kan ditt besök omfattas av friskvård från din arbetsgivare. Då ska besöket ha ett förebyggande eller välgörande syfte. Det kan då t.ex röra sig om massage och andra mjukgörande behandlingar ämnat till att öka välbefinnande istället för att avhjälpa åkommor. I vissa fall kan även vägledning och undervisning i olika egenvårdande tekniker anses vara friskvård. För att vara säker på vad som gäller för just dig bör du se över ditt friskvårdsavtal med din arbetsgivare.