Stäng

AR-Bloggen

Ryggsmärta, – ett allt vanligare besvär

28 feb 2022

Ryggsmärta förekommer i alla åldrar och den är oftast helt ofarlig, men kan vara begränsande om den blir ihållande eller återkommande. Personer med fysiskt krävande arbete löper ökad risk för ryggproblem. Även de med psykisk ohälsa, sjukdom, fetma eller personer som röker ligger i riskzonen att bli drabbade.

 

Varför får man ont och är det farligt?

Den direkta orsaken till smärtan går vanligtvis inte att fastställa fullt ut, förutom i de fall smärtan beror på en ryggskada eller en sjukdom i ryggen. Dessa orsaker är dock mycket ovanliga och står endast för ca 5% av alla rygg-diagnoser.

– Till att börja med vill jag bara säga att ryggsmärta är väldigt vanligt förekommande. Så många som 80% av alla människor kommer någon gång att uppleva ryggsmärta. Sedan 90-talet har även olika typer av funktionshinder på grund av ryggsmärta ökat med upp till 50%, säger Filip Danielsson, Legitimerad Naprapat. Han är även utbildad inom muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik och föreläser om ämnen som rör evidensbaserad medicin samt ansvarig för Qurants samarbetspartner Access Rehabs kliniska utveckling.

Hur lång tid tar det innan man blir besvärsfri?

– Om man råkar ut för ryggsmärta är smärtan alltså oftast helt ofarlig och man blir vanligen fri från sina besvär inom 3 veckor. För vissa personer kan dock smärtan återkomma och bli både långvarig och handikappande. Riskfaktorerna för att drabbas av ihållande smärta är antingen om smärtan varit mycket kraftig inledningsvis, eller att man är utsatt för hög psykologisk stress. Allmän låg fysisk aktivitet och/eller att man har smärta i flera områden av kroppen samtidigt, betecknas som ytterligare riskfaktorer. Vid långvarig ryggsmärta blir hela smärt-mekanismen mer komplex då flera faktorer inverkar samtidigt.

Hur jobbar vården generellt med ryggsmärta?

– Ser man på hur vi behandlar ryggsmärta globalt finns det stora skillnader mellan olika länder och kulturer. Här hittar man alla typer av metoder, allt från att rekommenderar sängliggande vila till operation och/eller medicinering. Den vård som evidensmässigt visat sig vara mest effektiv för de flesta är dock en aktiv typ av behandling. Det vill säga att patienten får hjälp med hur man ska träna och röra sig i förhållande till sin smärta samtidigt som man får information och kunskap om själva smärtan. Som hjälpmedel till den behandlingen och i smärtlindrande syfte, kan man även använda sig av massage och ledbehandling.

Mer om olika typer av ryggsmärta

Vad kan man göra själv för att lindra sin smärta?

– Drabbas du av ryggsmärta ska du försöka att fortsätta hålla dig i rörelse och arbeta som vanligt, förutsatt att det är möjligt. Är smärtan långvarig är det generella rådet att motionera, men du kan ändå behöva undersökas av en vårdgivare för att säkerställa att det är rätt väg att gå just för dig.

”Ryggsmärta är mycket vanligt och står för majoriteten av de besvär som personer söker vård för hos oss”

Hur jobbar ni med ryggsmärta?

– På Access Rehab hjälper vi dig att undersöka vilken typ av ryggsmärta du har och berättar hur länge smärtan kan tänkas hålla i sig innan du blir besvärsfri igen. Sedan hjälper vi dig med hur du ska förhålla dig till din smärta och rekommenderar lämpliga rörelser/övningar för dig att utföra på egen hand. I samband med detta hjälper vi dig med smärtlindrande behandling såsom massage och annan adekvat ryggbehandling.

Kan man träna med ryggsmärta?

– Vanligen rekommenderar vi att man ska hålla sig aktiv och fortsätta sin träning, men det förutsätter att smärtan inte förvärras kraftigt av träningen.

Ryggskott – avlastande övningar

När ska man söka vård?

– Som jag tidigare nämnt är ryggsmärta vanligen ofarlig och självläkande, men om du känner dig osäker eller om du har mycket kraftig smärta som inte ger med sig sig inom ca 3-5 dagar är det bra att söka vård. Också om du skadat dig i en olycka eller liknande tycker jag att du bör få ryggen undersökt av en vårdgivare.

Det finns en del myter om ryggsmärta. Vad säger du om dem?

– Ja, det har funnits många teorier genom åren till varför man får ont i ryggen. De flesta av dem har lämnats och ersatts av nytänkande.

Vi har till exempel teorin om “dålig hållning”. Det vill säga att om man sitter hukande eller hängande över bordet skulle man orsaka ryggproblem genom den typen av sittställning. Det är ju en teori som man nu helt har förkastat. Det man istället anser idag är att det troligen handlar mer om att variera sin sittställning och ta regelbundna pauser för att undvika att smärta uppstår.

2022

2021

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013