Stäng

AR-Bloggen

Nybörjarfrågor – med svar!

23 mar 2016

Trots att många ser på löpning som en simpel företeelse så uppkommer många frågor från de som vill börja. Frågorna är ofta desamma och är du en person som tänkt komma igång med att löpträna hoppas jag denna text kan spara dig lite huvudbry. Här följer några av de vanligaste frågorna jag får av personer som vill komma igång med sin löpning.

Hur ska jag börja med min löpträning?

Generellt är det klokt att växla mellan gång och löpning. Det gör att du orkar träna längre, men också att du som nybörjare minskar risken för skador. Fokusera i början mer på tiden när du ute än farten och hastigheten för att bygga din grund. Kom också ihåg att du inte ska köra helt slut på dig varje pass – snarare väldigt sällan. En bra grundregel är att du ska kunna tänka dig att köra samma pass dagen efter.

Vilket tempo ska jag hålla?

Långsammare än du antagligen tror eller spontant vill. Ha som riktlinje att du ska kunna prata med en löparkompis samtidigt. Börjar du flåsa för mycket och blir väldigt andfådd är det bättre att du sänker tempot eller tar en gångpaus för att komma ner i varv.

Hur många gånger per vecka ska jag löpträna?

Väldigt individuellt såklart, precis som flera av frågorna på denna lista. Ha som grundregel att inte springa varje dag åtminstone, och att du bör känna dig fräsch i kroppen till varje löppass. Tre pass per vecka kan vara en rimlig utgångspunkt som sedan kan ökas på om du har tiden och känner att kroppen svarar bra. Det viktigaste av allt är att du löptränar varje vecka och inte gör för långa uppehåll.

Vilken tid på dagen är bäst att springa?

Den tiden du kan, enkelt sagt. Många upplever att det är skönt att börja dagen med en löptur, medan andra gillar att placera träningen på dagen eller kvällen. Men innan du börjar optimera din löpträning med klockslag på dygnet så bör du bara se till att placera den när du mest troligt kommer genomföra den.

Det känns som att jag spänner mig när jag springer, vad gör jag åt det?

Löpning är jobbigt. Som nybörjare är det lätt hänt att du spänner dig när du börjar känna just det. Tyvärr är det en kontraproduktiv metod. Fokusera på att slappna av i ansikte och kropp, låt axlarna sänkas nedåt och låt löprörelsen bli mer metodisk än forcerad. Släpp tänket om att ta i till max och försök få en flytande och harmonisk rörelse, utan onödig spänning.

Hur ska jag tänka om jag missar ett pass?

Att det inte spelar så stor roll – såvida det inte sker ofta givetvis. Men har du missat ett av 15 pass så är det inget att tänka på – kör på som vanligt bara. Ett pass hit eller dit är inget som du som nybörjare behöver bry dig om, men det får såklart och som sagt inte ske för ofta.

Daniel J Larsson
Tränare på Playitas
Programledare FitnessPodden
Frilansskribent och föreläsare

2022

2021

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013