AR-Bloggen
15 apr 2014
Mjölksyra är ett mycket missförstått begrepp inom träning, dels för att det används som substitut till termen laktat, dels för att det ses som negativt. Det är hög tid att klargöra vad som stämmer kring mjölksyra.
Om du, som många andra, har klagat över mjölksyran i benen när du springer så kommer du nu att bli förvånad. För faktum är mjölksyra aldrig bildas i kroppen, detta för att våra musklers PH-värde är för lågt (1). Det som produceras är laktat (mjölksyrans salt, biokemiskt sett). En detalj som kanske är irrelevant att veta för många men valet av termen mjölksyra är faktiskt fel. Trots detta förekommer ordet mjölksyra frekvent i både folkmun och studiematerial av olika anledningar. I det engelska språket skiljs däremot dessa begrepp tydligare genom namnen ”lactate acid” och ”lactate” .
Laktat är inte dåligt Laktat, eller mjölksyra som det alltså ofta och felaktigt benämns som, har fått ett rykte om sig att vara negativt för prestationsförmågan. Laktat bildas faktiskt hela tiden i kroppen, men det är när vi går över till att mer och mer använda kolhydrater som bränsle som laktat följaktligen bildas mer (2). Lite felaktigt ses ofta syrebrist som orsaken till laktatproduktionen. Syrebrist gör att vi till större del kommer använda kolhydrater som bränsle vilket i sig leder till högre nivåer av laktat, men det är alltså inte syrebristen som har en direkt inverkan på laktatbildningen. Laktat bildas ju även innan syrebristen uppstår. Återigen detaljer, men rätt ska vara rätt.
Tidigare har vi också fått höra att musklerna blir ”sura” under denna process och att laktat därmed är dåligt – något som jag skulle vilja nyansera. När du inte lyckas syresätta musklerna kommer de givetvis få svårare att prestera, men själva laktatet är inte negativt – snarare tvärtom. Sannolikt är det så att laktat fungerar som ett slags reservbränsle, en buffert, för att kroppen ska kunna arbeta längre och därmed gynnar oss när syrebrist uppstår. (3)
Laktatnivån kan därför öka i de muskler som har brist på syre medan de muskler som fortfarande har god tillgång till syre inte producerar alls lika mycket laktat. Exakt hur laktat fungerar, omvandlas i kroppen och hjälper prestationen kommer jag förklara mer ingående i nästa artikel där du också kommer få praktiska råd kring din träning.
Till dess når du mig på daniel@accessrehab.se om du har frågor. Du kan också ställa din fråga här nedanför i kommentarsfältet.
Hälsningar Daniel
Källor:
1) Robergs RA et al. Lingering construct of lactic acidosis. J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2005 Sep;289(3):R904-10
2) Coyle EF et al. Determinants of endurance in well-trained cyclists. J Appl Physiol. 1988 Jun;64(6):2622- 30
3) Robergs RA et al. Biochemistry of exercise-induced metabolic acidosis. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2004 Sep;287(3):R502 – 16