AR-Bloggen
9 maj 2018
Det är aldrig för sent att börja träna. Det finns heller inte anledning att sluta träna på grund av åldern. Däremot finns det lite saker som kan vara bra att tänka på.
Med åldern sjunker vår fysiska kapacitet av olika fysiologiska anledningar. Bland annat minskar muskelmassan och hjärtats slagkraft en del. Men trots dessa faktorer går det att vara vältränad långt upp åldrarna. Det finns mängder med äldre individer som springer långa sträckor och har en mycket god fysisk kapacitet – tack vare att de tränar bra. Du kan fortfarande, oavsett ålder göra framsteg i träningen mot där du är i dag – men att jämföra dig med dina resultat som 25 åring är varken rättvist mot dig själv eller ens relevant. Innan du kör igång träningen kan de dock vara smart tänka på vissa saker. Här är 5 tips.
Med åldern behöver vi i regel lite mer återhämtning mellan passen och att lägga in extra vilodagar här och där kan därför vara en klok idé.
Som uppföljning på tidigare tips är det för de flesta smartare att träna på 80 % och något oftare, än att träna på 100 % och mer sällan. Kontinuitet är viktigt i träningen och du behöver inte ta ut dig helt varje pass för att det ska ge effekt. Det är snarare bättre att ta det lite lugnare och därmed slippa skador och uppehåll i träningen.
Med stigande ålder blir vi stelare, vilket kan orsaka en rad besvär både i träningen och i vardagen. Men genom att rörlighetsträna ofta kan du motverka detta på ett mycket bra sätt och slippa besvär som många andra råkar ut för på ålderns höst. Rörlighetsträna gärna varje dag och företrädelsevis i dynamisk form. Mer om rörlighetsträning kan du läsa i äldre blogginlägg.
Att styrketräna är väldigt viktigt för livskvaliteten när du blir äldre. Du slipper i mycket högre grad olika besvär gällande rygg, axlar och knän och kan leva mycket mer bekymmersfritt i vardagen. Dessutom gynnar det dig i din övriga träning och gör att du mår bättre överlag.
Man brukar säga att det tar längre tid för kroppen att ”komma igång” när man blir äldre – och det stämmer. Lägg därför extra tid på att verkligen vara förberedd för kommande löp- eller styrkepass innan du sätter igång. Varva gärna ner efteråt med lugnare rörlighestövningar.
Med vänlig hälsning
Daniel J Larsson