AR-Bloggen
28 maj 2014
Få diskussioner inom hälsa och kost är så hetsiga, feltolkade och generaliserande som de om kosttillskott. Vi får frekvent höra att en stor del av kosttillskotten innehåller doping, att tillskott är verkningslöst och att de inte fyller någon funktion.
Det finns en viss sanningshalt i dessa påståenden, men de är grovt överdrivna och alldeles för onyanserade.
Ett vanligt problem med debatten om kosttillskott är att alla tillskott dras över samma kant. Inte sällan får vi höra från olika medier att man bör undvika tillskott i största möjliga mån. Resonemang om att majoriteten av kosttillskott skulle vara farliga eller innehålla dopingklassade substanser förekommer även de frekvent. Båda dessa synsätt är givetvis på tok för onyanserade och överdrivna. Att generalisera alla kostillskott som dåliga eller farliga är inte mycket smartare än att göra detsamma med alla livsmedel, så låt oss därför bringa lite nyans i denna debatt. Det här blir den första artikeln i en serie som kommer beröra och reda ut frågetecknen kring diskussionen om kosttillskott. Här får ni en överskådlig inledning till de frågor som jag kommer gå in djupare på i kommande artiklar.
Det här är en vanlig, men egentligen felställd och alldeles för generaliserande fråga. Här klumpas omega 3, vitaminer och mineraler ihop med olika prestationshöjande produkter som kreatin och även produkter som påstås kunna förändra dina hormonnivåer kraftigt, exempelvis testosteronboosters. Dessa produkter är givetvis inte jämförbara och har mycket lite gemensamt. Tillskott brukar därför delas in i följande grupper: energitillskott (exempelvis sportdryck) ergogena tillskott (såsom kreatin, koffein) och kosttillskott (exempelvis vitaminer och mineraler). Dopingklassade substanser förekommer i vissa av dessa preparat, men inte alls i den utsträckningen om vi ofta får höra om. Jag kommer förklara detta närmare i nästa artikel där jag också tar upp varför vi får höra påståenden som att ”23 av 24 kosttillskott innehåller doping”. Dessa undersökningsresultat tas nämligen ofta ur sitt sammanhang.
Givetvis. Vissa idrottare kan ha användning av tillskott med vetenskapligt bevisade prestationseffekter såsom kreatin och koffein. Vegetarianer behöver tillskott av vitamin B12 då detta enbart finns i animaliska livsmedel. Gravida har ett större behov av folsyra, och flertalet tillskott används inom sjukvården. Mer om detta framöver.
Alla tillskott som påstås ändra din hormonmiljö kraftigt bör du undvika, jag tänker främst på så kallade testosteronboosters. Det är så enkelt att skulle de fungera så skulle de vara dopingklassade, och om de mot förmodan fungerar som de utlovar så innehåller de förbjudna substanser. Olika bantningspreparat kan även vara smartast att undvika då de antingen har låg effektivitet eller kan innehålla amfetaminbesläktade ämnen, även om detta inte är vanligt. Även detta kommer jag gå in på djupare i annan artikel.
Hälsningar Daniel